Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

Vezi și forma bază: GRADA

  Vezi și:GRADAȚIE, MEZZO-TINTO ... Mai multe din DEX...

GRADAT - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

GRADÁT^1, gradați, s.m. Militar având un grad inferior celui de ofițer. - Din fr. gradé.

Sursa : DEX '98

 

GRADÁT^2, -Ă, gradați, -te, adj. 1. (Despre aparate, instrumente etc.) Împărțit în grade (3). 2. Care suie sau coboară treptat, care are loc, se produce pe rând, într-o succesiune ascendentă sau descendentă. - V. grada.

Sursa : DEX '98

 

GRADÁT, -Ă adj. 1. exprimat în grade. * care are o gradație; care are marcate gradele, unitățile de măsură. 2. treptat, progresiv, succesiv. 3. (și s. m.) (militar) care are un grad superior celui de soldat și inferior ofițerului. (< grada)

Sursa : neoficial

 

GRADÁT adj., s. (MIL.) galonat.

Sursa : sinonime

 

GRADÁT adj., adv. 1. adj., adv. v. treptat. 2. adj. v. succesiv.

Sursa : sinonime

 

gradát s. m., pl. gradáți

Sursa : ortografic

 

GRADÁ//T^2 \~ți m. Persoană cu grad militar, de obicei inferior. /Din a grada

Sursa : NODEX

 

GRADÁ//T^1 \~tă (\~ți, \~te) 1) v. A GRADA. 2) și adverbial Care crește sau descrește treptat. /v. a grada

Sursa : NODEX

 

GRADÁT, -Ă adj. 1. Exprimat în grade. ** Care are o gradație; care are marcate gradele, unitățile de măsură. 2. (Mil.; și s.m.) (Militar) care are un grad superior celui de soldat și inferior ofițerului. [< grada].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru GRADAT

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru GRADAT.

Gib Mihăescu - Donna Alba - Volumul I

Gib Mihăescu - Donna Alba - Volumul I Donna Alba de Gib Mihăescu (Volumul I) Volumul II →→ Am pornit cu stângul în lume, ca și în război. La demobilizare, acolo, în dosul magaziilor gării, pe câmpul presărat cu mese și cu soldați beți de fericirea vieții recâștigate, pe toți i-am auzit: "Băgați de seamă, când vă veți vedea cu libretul în mână, să porniți cu dreptul!" Dar eu știu că oricât m-am muncit cu gândul, acum un an, să mișc întâi dreptul, când s-o da semnalul de plecare, spre front, din obișnuință militărească - deși acum nu mai răcneau porunci scurte ca la paradă și nimeni nu se uita cu ce pas o ia omul spre moarte -, am mișcat stângul. Și iată-mă c-am ajuns prin atâtea ploi de foc, cu picioarele și cu mâinile zdravene, cu pieptul neîngăurit, tocmai aici, în această zi sfințită a liberării de orice pericol. Iar astăzi e zi de marți și dacă toți oamenii dimprejurul meu se fac a uita c-au să pornească înapoi pe drumul vieții, cu tot dreptul mișcat întâi, într-o zi atât de nefastă, eu mă simt din cale-afară de ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru GRADAT

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru GRADAT.

GRADAȚIE

GRADÁȚIE , gradații , s . f . 1. Creștere sau descreștere treptată , progresivă , înaintare succesivă ( a unui proces , a unui fenomen , a unei acțiuni etc . ) . 2. Fiecare dintre diviziunile care se găsesc pe suportul unui instrument de măsură cu scări gradate . 3. Figură de stil constând în trecerea treptată , ascendentă sau descendentă , de la o idee la alta . 4. Fiecare dintre treptele de încadrare pe care se află un salariat în cadrul gradului său , acordată pe baza vechimii în serviciu și a aportului în muncă ; p . ext . spor de salariu care corespunde fiecăreia dintre aceste

 

MEZZO-TINTO

MEZZO - TINTO - TINTO s . n . Gen de gravură pe metal care se obține prin granularea plăcii cu un instrument special , astfel încât la imprimare să rezulte gradații treptate de luminozitate și nuanțe de negru intense și catifelate . [ Pr . : méțo - tínto ] - Cuv .