Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru FERMENTAȚIE
Rezultatele 11 - 20 din aproximativ 21 pentru FERMENTAȚIE.
... FERMENTÁRE , fermentări , s . f . Acțiunea de a fermenta și rezultatul ei ; fermentație
... 1 s . n . Faptul de a fermenta . - V. fermenta . FERMENTÁT^2 , - Ă , fermentați , - te , adj . Care a suferit un proces de fermentație
... FERMENTATÍV , - Ă , fermentativi , - e , adj . Care poate fermenta sau produce o fermentație
FOSFATÁ , fosfatez , vb . I . Tranz . 1. A îngrășa cu fosfați terenurile de cultură . 2. A adăuga fosfat de calciu în mustul de struguri , pentru a activa fermentația și pentru a mări procentul de alcool în vin . 3. A acoperi obiectele de oțel sau de fontă cu un strat de fosfat cristalin ( pentru a le proteja contra agenților
FUZÉL s . m . Amestec de alcooli superiori , rezultat din fermentația alcoolică a proteinelor din cereale și din fructe sub acțiunea drojdiei de bere și folosit ca dizolvant la fabricarea substanțelor aromatice și a
HIDROMÉL , hidromeluri , s . n . Băutură alcoolică obținută prin fermentația alcoolică a mierii de albine cu apă ; mied ; mursă ^
MICRÓB , microbi , s . m . Nume generic dat unor ființe vii unicelulare , microscopice , care trăiesc în sol , în apă , în aer , în corpul plantelor sau al animalelor și care sunt agenți ai bolilor infecțioase , ai fermentațiilor , ai putrefacțiilor ,
MISTÉLĂ s . f . Must de struguri la care s - a adăugat alcool ( de vin ) în scopul opririi
... mușițe , s . f . 1. Nume dat îngrămădirii de insecte care se formează în jurul butoaielor cu vin , al vaselor de oțet sau al fructelor în fermentație . 2. Mulțime de larve care se dezvoltă vara pe carne sau pe cadavre din ouăle depuse de o specie de muscă . 3. ( Reg . ) Nume dat ...
... PRITOCÍ , pritocesc , vb . IV . Tranz . A turna vinul dintr - un butoi în altul , după fermentație , pentru a - l limpezi ( prin separarea de drojdia care s - a așezat la fund ) ; p . gener . a turna un ...
SPÚMĂ , spume , s . f . 1. ( Adesea fig . ) Strat albicios care se formează la suprafața unui lichid agitat ; sistem dispers format într - un lichid în care sunt răspândite bule de gaz separate între ele de lichidul respectiv . 2. Strat care se ridică deasupra unor alimente ( lichide ) în timpul fierberii sau al fermentației ( și care trebuie îndepărtat ) . 3. Clăbuci de săpun , de sudoare , de salivă . 4. Compus : spumă - de - mare = piatră