Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru PETALĂ
Rezultatele 11 - 20 din aproximativ 43 pentru PETALĂ.
CORÓLĂ , corole , s . f . Totalitatea petalelor , de obicei frumos colorate , ale unei flori , constituind învelișul floral intern la majoritatea
CORONÚLĂ , coronule , s . f . Ansamblul apendicelor care se găsesc la petalele unor
CRUCIFÉRĂ , crucifere , s . f . ( La pl . ) Familie de plante dicotiledonate , cu flori alcătuite din patru sepale și patru petale dispuse în formă de cruce ( I 1 ) ; ( și la sg . ) plantă care face parte din această
CVADRIPETÁL , - Ă , cvadripetali , - e , adj . Cu patru
DESFOIÁ , desfói , vb . I . 1. Tranz . A desprinde , a smulge petalele unei flori . 2. Refl . ( Despre flori sau boboci ) A înflori , a se deschide . - Des ^1 - + [ în ]
DESFOIÁT , - Ă , desfoiați , - te , adj . ( Despre flori ) Cu petalele desprinse , căzute . - V.
DIALIPETÁL , - Ă , dialipetali , - e , adj . , s . f . 1. Adj . ( Despre plante cu flori ) A cărei corolă are petalele separate , libere . 2. S . f . ( La pl . ) Subclasă de plante dicotiledonate caracterizate prin corolă dialipetală ( 1 ) ; ( și la sg . ) plantă care aparține acestei subclase . [ Pr . : di -
DULCEÁȚĂ , dulcețuri , s . f . 1. Însușirea de a fi dulce ; gustul mâncărurilor sau băuturilor dulci sau îndulcite ; p . ext . gust plăcut al unei mâncări sau băuturi . 2. Preparat alimentar făcut din fructe sau petale de flori fierte în sirop de zahăr . 3. Aliment extrem de gustos ; bunătate . 4. Fig . Calitatea de a fi plăcut ; ceea ce desfată pe cineva sau procură cuiva o senzație plăcută . 5. Fig . Blândețe , bunătate , duioșie . [ Pl . și : dulceți ] - Dulce + suf . -
EMARGINÁT , - Ă , emarginați , - te , adj . ( Despre frunze , petale etc . ) Care este puțin crestat la
FOTONASTÍE , fotonastii , s . f . Mișcare a petalelor sau a frunzelor provocată de variația intensității
... HIPONASTÍE , hiponastii , s . f . Mișcare provocată de creșterea mai rapidă a suprafeței dorsale a unui organ vegetal plat ( frunză , petală