Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ACEEA

 Rezultatele 141 - 150 din aproximativ 644 pentru ACEEA.

CONCRETEȚE

CONCRETÉȚE s . f . ( Rar ) Caracterul a ceea ce este

 

CONSUBSTANȚIALITATE

CONSUBSTANȚIALITÁTE s . f . Însușire a ceea ce este consubstanțial ; unitate și identitate de substanță . [ Pr . : - ti -

 

CONTEMPORANEITATE

CONTEMPORANEITÁTE s . f . Epocă contemporană ; ceea ce are un caracter contemporan , actual ; actualitate . [ Pr . : - ne -

 

CONTINUITATE

CONTINUITÁTE , continuități , s . f . Faptul de a fi continuu , starea a ceea ce este continuu . [ Pr . : - nu -

 

CONTRAPONDERE

CONTRAPÓNDERE , contraponderi , s . f . Ceea ce echilibrează , contrabalansează sau neutralizează o forță , o acțiune etc . - Contra ^1 + pondere ( după fr .

 

CONTRAR

CONTRÁR , - Ă , contrari , - e , adj . , adv . , s . n . , prep . 1. Adj . Opus , potrivnic . 2. Adv . Împotrivă , în contra , neconform cu . . . 3. S . n . ( La pl . ; în forma contrarii ) Denumire dată noțiunii care desemnează laturi , însușiri sau tendințe ale obiectelor și proceselor opuse unele altora , astfel încât se exclud reciproc , această opoziție constituind forța motrice și conținutul principal al dezvoltării acelui obiect sau proces ; ( și la sg . ) fiecare din termenii unei contradicții ( 1 ) . 4. Prep . Contra , împotriva cuiva sau a ceva . [ Var . : contráriu , - ie adj . , s .

 

CONTRE-JOUR

CONTRE - JOUR - JOUR s . n . Efect optic datorat luminării unui obiect din partea opusă aceleia din care privim . [ Pr . : contrjúr ] - Cuv .

 

CONVENȚIONALISM

CONVENȚIONALÍSM s . n . Caracterul a ceea ce este convențional ; ( în artă ) tendință idealistă de a se conforma regulilor deja acceptate , fără o percepere proprie , realistă , a faptelor . [ Pr . : - ți -

 

CORECTIV

CORECTÍV , corective , s . n . Ceea ce îndreaptâ ceva ; îndreptare ,

 

CREMĂ

CRÉMĂ , creme , s . f . 1. Preparat culinar de consistența unei paste , obținut din lapte , ouă și zahăr , cu adaos de cafea , ciocolată , vanilie etc . , care se servește ca desert sau se adaugă ca ingredient la unele prăjituri . 2. Produs obținut prin emulsionarea unor grăsimi , ceruri , gume etc . cu apă , uleiuri eterice și ingrediente , în vederea utilizării în tehnică , cosmetică sau medicină ; alifie . 3. Fig . Ceea ce este bun , de frunte , de calitate

 

CRIOSCOPIE

CRIOSCOPÍE s . f . Metodă de determinare a greutății moleculare a unei substanțe prin măsurarea coborârii temperaturii de solidificare a acelei substanțe într - un solvent . [ Pr . : cri -

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>