Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ALIMENT
Rezultatele 161 - 170 din aproximativ 198 pentru ALIMENT.
SĂLCÍU , - ÍE , sălcii , adj . 1. ( Despre apă ) Care are un gust neplăcut , puțin sărat , leșios . 2. ( Despre mâncăruri , băuturi , alimente ) Care nu are gust bun , care nu este gustos , nepotrivit ca gust ; ( despre gust ) fad , leșios . - Salcie ^1 + suf . -
SĂRĂTÓR , - OÁRE , sărători , - oare s . m . și f . Persoană care sărează alimentele într - o fabrică de conserve . - Sărat + suf . -
... în săruri minerale solubile , cu fertilitate scăzută ; p . ext . pășune care se întinde pe un astfel de loc . 3. Mâncare preparată cu ( prea multă ) sare ; aliment
SĂRÁ , sărez , vb . I . Tranz . A pune sau a presăra sare în alimente sau în mâncăruri , cu scopul de a le potrivi gustul sau pentru a le
... SÁNDVIȘ , sandvișuri , s . n . Felie de pâine ( unsă cu unt ) cu un aliment
SARAMÚRĂ , saramuri , s . f . 1. Apă în care s - a dizolvat sare și care se folosește în gospodărie ( la conservarea unor alimente ) , în agricultură , în industria tăbăcăriei etc . 2. Zeamă sărată , uneori condimentată cu oțet , usturoi etc . , cu care se servesc unele mâncăruri ; mâncare servită în acest fel . [ Var . : ( pop . ) salamúră s .
SARAMURÁ , saramurez , vb . I . Tranz . 1. A introduce ( pentru un timp ) în saramură alimente ( carne , legume etc . ) , pentru a le conserva . 2. A ține în saramură pieile crude înainte de tăbăcire . 3. A trata cu fungicide semințele de cereale , înainte de semănare , pentru a le
SAVOÁRE s . f . Gust deosebit , ales , plăcut al unor
SAVURÓS , - OÁSĂ , savuroși , - oase , adj . ( Despre alimente ) Cu gust plăcut , plin de savoare ,
SCOBITOÁRE , scobitori , s . f . Bețișor foarte subțire și ascuțit la unul dintre capete , care servește la scoaterea rămășițelor de alimente dintre dinți sau din dinți . - Scobi + suf . -
SFÂR interj . 1. Cuvânt care imită zgomotul produs de învârtirea sau de mișcarea cu repeziciune a unui obiect . 2. Cuvânt care imită zgomotul produs de încingerea pe foc a unei grăsimi sau de prăjirea alimentelor . -