Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru PREPARAT

 Rezultatele 221 - 230 din aproximativ 326 pentru PREPARAT.

PARFE

PARFÉ , parfeuri , s . n . Înghețată ( de ciocolată ) preparată cu frișcă bătută . [ Var . : parféu s .

 

PARIZER

PARÍZER , s . n . Sortiment de mezel proaspăt preparat din carne tocată de vită ( mai ales plămâni ) și din slănină tocată , afumate la cald și apoi

 

PASCĂ

PÁSCĂ , păști , s . f . 1. Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci , stafide , smântână etc . care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși . 2. Preparat alimentar tradițional , făcut din aluat nedospit , copt în foi subțiri , pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de

 

PASIFLORAL

PASIFLORÁL s . n . Medicament calmant sub formă de soluție , preparat din extractul fluid al unei specii de pasifloră , cu adaosuri de substanțe sedative și de sirop . - Pasifloră + suf . -

 

PASTILĂ

PASTÍLĂ , pastile , s . f . 1. Preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau a unei bomboane mici , rotunde ; ( impr . ) comprimat . 2. Piesă în formă de disc mic , folosită la unele mașini sau la unele mecanisme . 3. Loc special amenajat ( de forma unei pastile ( 1 ) ) în mijlocul unei piețe , al unei intersecții largi , pentru refugiul pietonilor , dirijarea circulației

 

PATEU

PATÉU , pateuri , s . n . 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt , așezat în foi și umplut cu brânză , tocătură de carne etc . 2. Pastă de ficat , de carne sau de pește amestecată cu condimente , care se consumă ( unsă pe felii de pâine ) proaspătă sau conservată ; pastet . [ Var . : paté s .

 

PATISIER

PATISIÉR , patisieri , s . m . Persoană care prepară și vinde produse de patiserie . [ Pr . : - si -

 

PATRICIAN

PATRICIÁN , - Ă , patricieni , - e , subst . 1. S . m . și f . ( În Roma antică ) Membru al comunității gentilice , iar mai târziu al aristocrației gentilice , care se bucura de toate drepturile și privilegiile ; patriciu ( 2 ) ; p . gener . nobil , senior , aristocrat . 2. S . m . Cârnat preparat din carne de vită tocată , cu condimente , care se consumă fript pe grătar . [ Pr . : - ci -

 

PEȘTE

PÉȘTE , pești , s . m . 1. ( La pl . ) Clasă de animale vertebrate acvatice , cu corpul de obicei alungit , cu pielea acoperită cu solzi și bogată în secreții mucoase , cu membrele transformate în înotătoare și cu respirație branhială ; ( și la sg . ; adesea colectiv ) animal care face parte din această clasă . 2. Carne de pește ( 1 ) , folosită ca aliment ; mâncare preparată din astfel de carne . 3. ( La pl . art . ) Numele unei constelații din emisfera boreală . 4. Fig . ( Calc după fr . poisson ) Bărbat întreținut de o

 

PELIN

PELÍN ( 1 ) s . m . ( 2 , 3 ) s . n . 1. S . m . Plantă erbacee cu frunze compuse , spintecate , albe - verzui , păroase și cu flori galbene , întrebuințată în medicină și la prepararea unor băuturi ( Artemisia absinthium ) . 2. S . n . Vin cu gust amărui , obținut prin tratarea lui cu pelin ( 1 ) . 3. S . n . Băutură foarte amară , preparată din frunze de pelin ( 1 ) și folosită în scopul

 

PENTELEU

PENTELÉU , penteleie , s . n . 1. ( La sg . ) Specialitate de cașcaval preparată din laptele care se mulge toamna de la oi . 2. ( Reg . ) Băț cu care se bate laptele pentru a se alege untul . 3. ( Reg . ) Coastă înclinată și netedă pe care coboară oile la

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>