Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru LEGUMĂ
Rezultatele 41 - 50 din aproximativ 75 pentru LEGUMĂ.
... MURĂTÚRĂ , murături , s . f . Legumă
MURÁ , murez , vb . I. Tranz . 1. A ține unele legume într - o soluție de oțet sau în saramură pentru a le face să se acrească și să se conserve . 2. A conserva nutrețurile în stare suculentă printr - un proces de fermentare . 3. A muia în apă plantele textile ( în cursul procesului de prelucrare ) ; apune la topit . 4. Fig . A uda tare , până la
MURÁT , - Ă , murați , - te , adj . 1. ( Despre unele legume ) Fermentat , acrit ( într - o soluție de oțet sau în saramură ) . 2. ( Despre plante furajere ) Conservat printr - un proces de fermentare . 3. Fig . Ud până la piele , ud
NECURĂȚÁT , - Ă , necurățați , - te , adj . 1. Care este plin de murdărie , de impurități . 2. ( Despre fructe , legume , ouă ) Căruia nu i - a fost îndepărtată coaja . - Ne - +
OLTEÁN , - Ă , olteni , - e , s . m . , adj . I. S . m . 1. Persoană care face parte din populația de bază a Olteniei sau este originară de acolo ; ( la pl . ) populație care locuiește în Oltenia . 2. ( Ieșit din uz ) Precupeț ( originar din Oltenia ) care făcea comerț ambulant cu fructe , legume etc . II. Adj . Care aparține Olteniei sau oltenilor ( I ) , privitor la Oltenia sau la olteni , originar din Oltenia ; oltenesc . - Olt ( n . pr . ) + suf . -
PÂRGUÍ , pers . 3 pârguiește , vb . IV. Refl . ( Despre fructe , legume și cereale ) A începe să se coacă , a da în copt . - Pârgă + suf . -
PÂRGUÍT^2 , - Ă , pârguiți , - te , adj . ( Despre fructe , legume și cereale ) Care începe să se coacă , care a dat în copt . - V. pârgui . PÂRGUÍT^1 s . n . Faptul de a se pârgui ; timpul când se pârguiesc fructele sau cerealele . - V.
PANGEÁ , pangele , s . f . ( Bot . ; reg . ) Numele a două legume din familia chenopodiaceelor : a ) sfeclă ( Beta vulgaris ) ; b ) sfeclă roșie ( Beta
PASÁ , pasez , vb . I . Tranz . 1. ( Sport ) A trimite mingea unui coechipier . 2. ( Fam . ) A da sau a ceda cuiva ceva ; a face să ajungă sau să treacă în mâna altuia , a transmite altuia . 3. A trece prin sită fructe sau legume ; a zdrobi , a
PILÁF , pilafuri , s . n . Mâncare de orez ( sau arpacaș ) , gătită de obicei cu carne ( de pasăre ) sau cu legume , ciuperci
PIURÉ , piureuri , s . n . Preparat culinar din legume sau din fructe fierte ( ori crude ) , trecute prin sită sau zdrobite , folosit de obicei ca garnitură . [ Var . : piréu , piré s .