Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru LEGUME

 Rezultatele 71 - 75 din aproximativ 75 pentru LEGUME.

VERDE

VÉRDE , verzi , ( I , II ) adj . , ( III ) s . n . I. Adj . 1. Care are culoarea frunzelor , a ierbii sau , în general , a vegetației proaspete de vară . 2. ( Despre plante sau părți ale lor ) Plin de sevă , care nu s - a uscat ; viu . 3. ( Despre legume și fructe ) Care nu a ajuns la deplină maturitate ; crud , necopt . 4. ( Despre piei ) Care nu a fost prelucrat , tăbăcit ; brut . II. Adj . Fig . ( Despre oameni ) Voinic , viguros ; curajos , îndrăzneț . III. S . n . Una dintre culorile fundamentale ale spectrului solar , situată între galben și albastru , care este aceea a frunzelor , a ierbii fragede

 

VERDEAȚĂ

VERDEÁȚĂ , verdețuri , ( 2 ) s . f . 1. Culoarea verde a vegetației . 2. ( La sg . ) Frunze de pătrunjel , de mărar , de leuștean etc . , folosite în alimentație ; ( la pl . ) zarzavaturi , legume ( proaspete ) . 3. Compus : ( Bot . ) verdeața - zidurilor = nume dat unor specii de alge verzi care cresc pe stânci , pe ziduri umede , pe scoarța arborilor . - Verde + suf . -

 

ZACUSCĂ

ZACÚSCĂ , zacuște , s . f . Gustare , aperitiv : spec . preparat culinar făcut din vinete , gogoșari , ceapă etc . , prăjite în ulei , ori din pește cu garnitură de

 

ZDROBITOR

ZDROBITÓR , - OÁRE , zdrobitori , - oare , adj . , s . f . , s . n . I. Adj . 1. Care zdrobește . 2. Fig . Care înlătură orice îndoială ; hotărâtor . Argument zdrobitor . II. 1. S . f . Mașină folosită pentru mărunțirea sau separarea prin strivire , rupere , smulgere etc . a unor materiale textile , a unor fructe , legume , semințe etc . 2. S . n . Spec . ( Reg . ) Meliță . - Zdrobi + suf . -

 

ZEAMĂ

ZEÁMĂ , zemuri , [ Pl . și : zemi ] s . f . 1. Fiertură de carne sau de legume , constituind un fel de mâncare ; partea lichidă a bucatelor , apa în care fierb . 2. Lichid pe care îl conțin celulele și țesuturile organismelor vegetale ; suc de fructe sau de plante . 3. Nume generic pentru diverse lichide . 4. ( Chim . ; în sintagma ) Zeamă bordeleză = suspensie de culoare albastră de sulfat bazic de cupru în apă , întrebuințată ca fungicid . [ Var . : zámă s .

 

<<< Anterioarele