Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru BUCATE
Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 12 pentru BUCATE.
BLID , blide , s . n . ( Pop . ) 1. Vas de lut , de lemn sau de tinichea în care se pun bucatele ; strachină . 2. ( La pl . ) Vase de
... BUCÁTĂ , bucăți , ( I ) ( II ) bucate , s . f . I. 1. Parte tăiată , ruptă , desfăcută dintr - un corp solid , dintr - un întreg ; dărab . 2. Operă ( sau fragment unitar ) literară sau muzicală de ...
... DEMÂNCÁRE s . f . Mâncare , hrană , bucate
... FRUGÁL , - Ă , frugali , - e , adj . ( Despre mese , prânzuri ) Alcătuit din bucate
... HRÁNĂ , hrane , ( rar ) s . f . Tot ceea ce servește la nutriția omului , a animalelor sau a plantelor ; nutriment ; p . restr . mâncare , bucate
... unele ritualuri religioase ) Ceea ce se aducea ca dar divinității ( mai ales vietăți sacrificate pe altar ) ; ofrandă . 2. Sacrificiu , jertfire . 3. ( Pop . ) Prisos , belșug ( de bucate
... dreptunghiulară , pătrată sau rotundă , sprijinită pe unul sau mai multe picioare și pe care se mănâncă , se scrie etc . 2. Ceea ce se mănâncă ; mâncare , bucate ; p . ext . prânz , cină ; ospăț , banchet . 3. Nume dat mai multor obiecte sau părți de obiecte care seamană cu o masă ^2 ( 1 ) și se ...
MEDELNICÉR , medelniceri , s . m . Titlu dat în evul mediu , în Țara Românească și în Moldova , boierului care turna domnului apă ca să se spele pe mâini , punea sarea și servea bucatele ; boier care avea acest titlu . - Medelniță + suf . -
OÁLĂ , oale , s . f . 1. Vas de lut ars , de metal , de porțelan etc . , de obicei cu gura largă și cu înălțimea mai mare decât lărgimea , folosit în gospodărie pentru pregătirea , păstrarea etc . bucatelor . 2. Vas de construcție specială , asemănător cu oala ( 1 ) , folosit în diverse operații tehnice , industriale , de laborator etc . 3. ( Reg . ) Țiglă , olan . [ Var . : ( pop . ) ol s .
... VIPT , vipturi , s . n . ( Înv . ) Rod , produs al pământului ; bucate
ZEÁMĂ , zemuri , [ Pl . și : zemi ] s . f . 1. Fiertură de carne sau de legume , constituind un fel de mâncare ; partea lichidă a bucatelor , apa în care fierb . 2. Lichid pe care îl conțin celulele și țesuturile organismelor vegetale ; suc de fructe sau de plante . 3. Nume generic pentru diverse lichide . 4. ( Chim . ; în sintagma ) Zeamă bordeleză = suspensie de culoare albastră de sulfat bazic de cupru în apă , întrebuințată ca fungicid . [ Var . : zámă s .