Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ALBITURĂ, BATCĂ, CÂRJANCĂ, CARAVĂ, GLĂDIȚĂ, SINEȚ, ZORCAN ... Mai multe din DEX...

PLĂTICĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

PLĂTÍCĂ^1, plătici, s.f. Pește de apă dulce din familia ciprinidelor, cu corpul turtit lateral, cu capul mic și scurt (Abramis brama). - Din bg. platika.

Sursa : DEX '98

 

PLĂTÍCĂ^2, plătici, s.f. Arbore mare înrudit cu salcâmul, originar din America, cultivat și la noi pentru a forma perdele de protecție; glădiță (Gleditschia triacanthos). - Et. nec.

Sursa : DEX '98

 

PLĂTÍCĂ s. v. glădiță.

Sursa : sinonime

 

PLĂTÍCĂ s. (IHT.) 1. (Abramis brama) (reg.) zorcan. 2. v. cârjancă.

Sursa : sinonime

 

plătícă (zool., bot.) s. f., g.-d. art. plătícii; pl. plătíci

Sursa : ortografic

 

PLĂTÍ//^1 \~ci f. Pește de talie medie, cu capul mic și cu corpul plat, de culoare cenușie-întunecată, având reflexe aurii. /platika

Sursa : NODEX

 

PLĂTÍ//^2 \~ci f. Arbore asemănător cu salcâmul, dar cu spini mari, cu flori mici de culoare verzuie și cu fructul în formă de păstaie (originar din America); glădiță. /Orig. nec.

Sursa : NODEX

 

plătícă, plătíci, s.f. (reg.) fiecare dintre cele două bucăți de slănină (cu șorici) care se scot după tăierea porcului; bucată mare de slănină.

Sursa : arhaisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru PLĂTICĂ

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru PLĂTICĂ.

Ion Luca Caragiale - Kir Ianulea

Ion Luca Caragiale - Kir Ianulea Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale Apărut în 1907 Zice că odată, acu vreo sută și nu știu câți ani, a dat poruncă Dardarot, împăratul iadului, să s-adune dinainte-i diavolii, de la mare pân la mic, unul să nu fle lipsă, că-i scurtează coada și-i lungește urechile! Și, dacă s-au adunat ei cu toții, împăratul s-a tras de țăcălie scrâșnind strașnic, a tușit de i-a pârâit jețul, a holbat ochii la el și le-a zbierat așa: - Afurisiților! care dintre voi nu e zevzec, să-i treacă pe sub nas toate și el să nu bage nimic la cap, trebuie să fi luat seama, ca și mine, că toți oamenii sosiți de pe la dânșii aici la noi nu se plâng decât numa și numa de soțiile lor; toată vina pentru pierzarea lor o aruncă în spinarea nevestelor; pe care-l întrebi de ce a ajuns aici: "femeia" și iar "femeia". Măi, am zis eu în gândul meu, adevărat să fie asta?... Pe spusele oamenilor, firește, mare temei nu putem pune, fiindcă-i ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru PLĂTICĂ

 Rezultatele 1 - 8 din aproximativ 8 pentru PLĂTICĂ.

ALBITURĂ

... ALBITÚRĂ , albituri , s . f . 1. ( La pl . ) Totalitatea rufelor ( de pat , de corp etc . ) ; lenjerie . 2. Nume generic dat exemplarelor mici de plătică , babușcă etc . ; albișoară . 3. ( Reg . ) Nume dat rădăcinilor de pătrunjel și de păstârnac . 4. ( Tipogr . ) Mici piese de plumb care servesc la completarea spațiului alb ...

 

BATCĂ

BÁTCĂ^3 , batce , s . f . 1. Pește mic , asemănător cu plătica , verde - albăstrui pe spate și argintiu pe abdomen ( Blicca bj�rkna ) . 2. ( Reg . ) Pelican , babiță . BÁTCĂ^2 , batce , s . f . ( Reg . ) Un fel de capcană folosită la prinderea rozătoarelor mici . - Et . nec . BÁTCĂ^1 , batce , s . f . ( Reg . ) Nicovală mică pe care cosașul își ascute coasa , bătând - o cu ciocanul . - Et .

 

CÂRJANCĂ

... CÂRJÁNCĂ , cârjance , s . f . ( Pop . ) Plătică

 

CARAVĂ

CARÁVĂ , carave , s . f . Unealtă de pescuit de forma unei capcane deschise , care se instalează în lacurile litorale și în bălți pentru prinderea plăticii și a șalăului . - Et .

 

GLĂDIȚĂ

... GLĂDÍȚĂ , glădițe , s . f . Arbore asemănător cu salcâmul , cu ramuri spinoase , flori mici verzui și fructe păstăi , cultivat pentru perdelele de protecție , în parcuri etc . ; plătică

 

SINEȚ

... SINÉȚ , sineți , s . m . ( Iht . ; reg . ) Plătică

 

ZORCAN

... ZORCÁN , zorcani , s . m . ( Iht . ; reg . ) Plătică