Forme cu și fără diacritice ale cuvântului AS:
AȘ.
AS
-
Definiția din dicționar
Traducere: engleză
Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit. AS, ași, s.m. 1. Monedă romană de aramă sau de bronz, folosită ca unitate monetară. 2. Carte de joc marcată cu un singur punct sau semn și care de obicei este considerată ca având cea mai mare valoare față de cărțile de aceeași culoare; birlic. 3. Fig. Persoană care se distinge în mod cu totul deosebit într-un domeniu oarecare prin pricepere sau îndemânare. - Din fr. as, it. asso.
Sursa
:
DEX '98
AS s. 1. (pop.) birlic, (înv.) tuz. (\~ la jocul de cărți.). 2. maestru. (E un adevărat \~ în domeniul lui.)
Sursa
:
sinonime
as s. m., pl. ași
Sursa
:
ortografic
AS ași m. 1) Carte de joc cu valoarea cea mai mare între cărțile de aceeași culoare. 2) fig. Persoană care se evidențiază în mod deosebit într-un domeniu oarecare. /as, lat. as, assis
Sursa
:
NODEX
AS s. m. 1. monedă romană, la origine din bronz. 2. carte de joc pe care este însemnat un singur punct, având valoarea cea mai mare. 3. (fam.) persoană care stăpânește foarte bine cunoștințele dintr-un domeniu, care se distinge în mod special într-o meserie. 4. (tenis de câmp) ghemul (punctul) marcat direct din lovitura de serviciu. (< fr., lat. as)
Sursa
:
neoficial
AS s.m. 1. (Ant.) Monedă de bronz din vechea Romă. 2. Carte de joc pe care este însemnat un singur punct, socotită de obicei ca având valoarea cea mai mare. 3. (Fig.) Persoană care stăpânește foarte bine cunoștințele dintr-un domeniu oarecare sau care se distinge în mod special într-o meserie. [< fr. as, it. asso, lat. as - monedă].
Sursa
:
neologisme
as (-și), s.m. - 1. Monedă romană. - 2. Carte de joc care are cea mai mare valoare; birlic. - 3. Persoană strălucită, somitate. - Mr. has. Lat. as (sec. XIX); sensul 1 și 3 prin intermediul fr. as, sensul 2 din ngr. ??? ( it. asso), cf. alb. aso, bg. as.
Sursa
:
etimologic
Copyright © 2004-2020 DEX online.
Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL
, cu condiția păstrării acestei note.
|