Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

CIOACĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CIOÁCĂ, cioace, s.f. 1. Fiecare dintre cele două console orizontale ale războiului de țesut, fixate pe stâlpii din mijloc și pe care se sprijină vatalele. 2. (Arg.) Balivernă. * Expr. (Fam.) A se ține de cioace = a se ține de glume, de șmecherii. - Et. nec.

Sursa : DEX '98

 

cioácă s. f., g.-d. art. cioácei; pl. cioáce

Sursa : ortografic

 

CIOÁCĂ, cioace, s.f. (Reg.) Vîrf de munte sau de deal. — Comp. sb. ?uka.

Sursa : DLRM

 

cioácă, cioáce, s.f. (pop.) 1. deal, înălțime, vârf de deal. 2. cârlig care ține un obiect de altul; scoabă, clobanț, cârlionț. 3. capătul lemnului vertical al ferăstrăului. 4. (reg.) târnăcop, cazma, crampăn, gheunoaie, chirlopan, țarsiță. 5. unealtă de tăiat și de scobit; ciuc, ticlu, pupăză, dihoroi, scobitor, sâlmoc. 6. lingură de lemn de băut apă; polonic, căuș, cauc, cupă, hârgaie, cofă. 7. trunchiul unui arbore scos cu rădăcinile din pământ. 8. cioară neagră de clopotniță. 9. unealtă de dogărie cu care se împing cercurile la locul lor.

Sursa : arhaisme

 

cioácă (-ce), s.f. - 1. Cîrlig, gheară, obiect care prinde. - 2. Zăvor, ivăr. - 3. Crampon, cîrlig. - 4. Suport al ferăstrăului de mînă. - 5. (La războiul de țesut) Știft, bolț al stativului. 6. Cîrlig al scaunului dogarului. - 7. Clește. - 8. Găleată de scos apa. - 9. Trunchi, butuc, buștean. - 10. Culme, înălțime. - Var. (pl.) cioci; cioancă, s.f. (vîrf; nuia, vargă). Creație expresivă pe baza lui cioc. Sensul de "trunchi" este explicat de DAR plecîndu-se de la ideea de "tăiat prin lovituri", și de Hubschmidt, Sardische Studien, în legătură cu lat. med. choca, it. ciocco, v. fr. coche, port. soca. Mai curînd trebuie plecat de la ideea de "cioc", interpretat ca "obiect rotund, cilindric", ca în cazul lui boc › boacă sau al lui bot › butuc. Cioacă, s.f. (cioară-de-cîmp, Corvus monedula; poreclă dată țiganilor), cu var. ceucă, ceaucă, pare a proveni din mag. cšoka (DAR; Gáldi, Dict., 87), cf. bg. ?avka, fr. choucas; însă der. arată s-a confundat cu familia expresivă a lui cioc. - Der. ciocoi, s.m. (bărbătușul ciorii-de-cîmp; servitor; fecior în casă; vătaf; om îmbogățit de curînd, exploatator; bogătan, burghez, retrograd), pe care Roesler 608 îl derivă greșit de la tc. çokodar "lacheu" (acest ultim sens se explică greșit în DAR prin lăcomia ciorii și a servitorilor în general; se explică prin porecla dată țiganilor mai bine decît prin ideea de lăcomie și parazitism proprii servitorilor, cf. ciocotniță "linge-blide"); ciocoi, vb. (a se îmbogăți; a se purta ca un îmbogățit de curînd); ciocoaică, s.f. (nevastă de om îmbogățit de curînd); ciocoinicie, s.f. (servilism); ciocoesc, adj. (privitor la ciocoi); ciocoește, adv. (în felul ciocoilor); ciocoime, s.f. (clasa ciocoilor); ciocoinic, adj. (servil); ciocoism, s.n. (servilism, lipsă de demnitate); ciocofleandură, ciocorofleac, liopciofleandură, s.f.(om lipsit de demnitate, linge-blide), formații umoristice datorate lui Alecsandri și care nu s-au mai folosit; cioclovină (var. ciocloavă), s.f. (om lipsit de demnitate). - Din rom. provine bg. ?okoi, ?okoika (Mladenov 687); și din rom. sau din mag., țig. ?oka.

Sursa : etimologic

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru CIOACĂ

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru CIOACĂ.

Constantin Negruzzi - Memnon

... să eglendisascâ. Fie, cu prietinii lui cineva de-a păgubi Nu-i lucru fără caii și parcă ce-a mai fi, Cioacă. Și-i ieu prietinii banii toți câți îi ari, Și, pe parola lui, o soma și mai mari, Și când giuca începi a fi ...

 

Voltaire - Memnon

... să eglendisascâ. Fie, cu prietinii lui cineva de-a păgubi Nu-i lucru fără caii și parcă ce-a mai fi, Cioacă. Și-i ieu prietinii banii toți câți îi ari, Și, pe parola lui, o soma și mai mari, Și când giuca începi a fi ...